Portefeuillehouder/Bestuurlijk opdrachtgever
Arthur Boone

Omschrijving (toelichting)

Voorziening ter dekking van de kosten voor groot onderhoud van de gemeentegebouwen.

Tijd (indicator)

--

Tijd (toelichting)

Kwaliteit (indicator)

O

Kwaliteit (toelichting)

2021

In 2021, weinig uitgaven planmatig onderhoud, alleen uiterst noodzakelijke werkzaamheden uitgevoerd. In navolging van de in 2021 vastgestelde strategische koers gestart met de uitvoeringsagenda lijn 1. Hierin zijn plannen gemaakt en is een lijn voorgesteld, echter nog geen besluit genomen voor college en raad. Dit besluit is nodig om tot een nieuwe MJOP te komen. Hiermee is uitsluitend het minimale onderhoud uitgevoerd, waarmee de kwaliteit verslechterd, echter geld niet is uitgegeven en gespaard om te besteden na vaststellen nieuwe MJOP.


Geschiedenis 2020 en ouder:

In 2019 is achterstallig onderhoud aan gebouwen en  installaties geconstateerd. De gewenste kwaliteit kan op de korte termijn niet behaald worden. Begin 2019 is de raad hierover geïnformeerd. In 2020 zijn we gestart met het maken van een integrale  visie voor het gemeentelijke vastgoed die in november is vastgesteld. Op basis hiervan zijn we aan de slag gegaan met het maken van  een uitvoeringsplan wordt opgesteld. Afhankelijk van de gemaakte keuzes wordt een nieuw MJOP  opgesteld.

Daarnaast hebben we in 2020 gewerkt  aan een gewijzigde opzet van de begroting voor beheer en onderhoud van het gemeentelijke vastgoed. Vanaf 2020 maken we onderscheid in kosten voor meerjarig gepland onderhoud, investeringen en kosten die uit de exploitatie worden betaald. Denk hierbij aan jaarlijks contractonderhoud en incidenten onderhoud.  De jaarlijkse dotatie aan de voorziening verandert hierdoor. Doel hiervan is de verbetering van het inzicht in beheer en onderhoud vastgoed.

De kwaliteit van het vastgoed is in 2021 nagenoeg gelijk gebleven als in 2020. Er is nog steeds sprake van achterstallig onderhoud aan diverse gebouwen. Er is geen groot/planmatig onderhoud uitgevoerd in afwachting van de uitvoeringsagenda en hierop volgend de actualisatie van de MJOP.

Geld (indicator)

G

Geld (toelichting)

2021

In 2021, weinig uitgaven planmatig onderhoud, alleen uiterst noodzakelijke werkzaamheden uitgevoerd. In navolging van de in 2021 vastgestelde strategische koers gestart met de uitvoeringsagenda lijn 1. Hierin zijn plannen gemaakt en is een lijn voorgesteld, echter nog geen besluit genomen voor college en raad. Dit besluit is nodig om tot een nieuwe MJOP te komen.

In afwachting van een nieuw MJOP uitsluitend het minimale onderhoud uitgevoerd, waarmee de kwaliteit verslechterd, echter geld niet is uitgegeven en gespaard om te besteden na vaststellen nieuwe MJOP.

 

Geschiedenis 2020 en ouder:
Bij de kadernota 2020 is besloten  de jaarlijkse dotatie aan de voorziening met € 150k  te verhogen. Het budget in de voorziening is hiermee vastgesteld op € 477k per jaar.

De strategische koers is in november 2020 vastgesteld. Op basis daarvan is gestart met het uitvoeringsplan dat in 2021 wordt vastgesteld. Daarna zal een nieuw MJOP aan de raad worden voorgelegd. Een indicatie van de 0-lijn (handhaven bestaande bezit) en een beoogd scenario na afstoten enkele gebouwen is voorgelegd en maakte deel uit van het raadsvoorstel. Het budget in de voorzieningen is NIET toereikend voor het scenario 0-lijn. Er moet dus vastgoed worden afgestoten of extra budget komen.

De afgelopen jaren is de voorziening gebruikt voor diverse kosten voor de gebouwen. Allereerst planmatig (groot) onderhoud. Daarnaast ook voor klein/klachtenonderhoud, contractonderhoud (jaarlijks terugkomend), beveiligingskosten etc.

Echter,  kosten voor klein/klachten onderhoud en contractonderhoud vallen onder de gebouwexploitatie en behoren niet uit deze voorziening te  worden bekostigd. De voorziening is bedoeld voor planmatig onderhoud: het handhaven van het vastgoed in de huidige staat. Per 2020 is daarom jaarlijks een deel van de huidige dotatie aan de voorziening overgeheveld naar de gebouwexploitatie (boeknummers 1027, 1040, 1083, 1153, 1154, 1156, 1164, 1170 ,1194, 1214 en 1322). Dit gaat voor 2020 om een bedrag van €226k. Deze nieuwe werkwijze is doorgevoerd in de begroting in oktober 2020.

2020 is een tussenjaar waarin minimaal planmatig onderhoud is uitgevoerd. In dit jaar is het beheer verder op orde gebracht en is gewerkt aan de strategische koers. In 2020 zijn alleen strikt noodzakelijk onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. Daarnaast is een deel van de voorziening ingezet om deskundigen in te huren voor het op orde brengen van het beheer en vormgeven van de strategische koers. Een overschot van € 140k is gerealiseerd in 2020. Uitgangspunt voor gebouwenbeheer is dat dit overgeheveld zal worden naar 2021 om achterstallige en uitgestelde onderhoud te kunnen bekostigen.

In 2021 is er, met kleine uitzonderingen, geen groot/planmatig onderhoud uitgevoerd aan het vastgoed. Er is gewerkt aan de uitvoeringsagenda voor het vastgoed. Budget is de voorziening blijft onverminderd nodig voor de insctandhouding van het vastgoed na het vaststellen van de uitvoeringsagenda en hierop volgend het nieuwe MJOP.